Energy & Safety

Energy & Safety

Bővíthető adatközpont? „Csupán álom, ha az elektromos rendszer tervezése nem megfelelő

 

 

 A korlátlan infrastrukturális fejlődést biztosító moduláris ajánlatok korában az IT szakemberek nem téveszthetik szem elől az alapvető fontosságú szünetmentes energiaellátást.   

Írta: Enrico Pensini (A SIEL Spa elnöke)

Biztonságos energiaellátás” több mint 30 éve az olyan magas kockázati ágazatban működő magán- és állami tulajdonú vállalatok számára, mint a pénzügyi és a távközlési szektor, az egészségügy, infrastruktúrák és elosztási rendszerek számítógépes és adatközpontjai részére.

Ez az UPS rendszereket gyártó SIEL küldetése. E berendezések a másodperc törtrésze alatt képesek biztosítani a vészhelyzeti energiaellátást olyankor is,  amikor az áramkimaradás leállíthatja a kiemelt jelentőségű adatfeldolgozó rendszereket, súlyos károkat okozva ezzel a vállalat termelési és/vagy kereskedelmi hatékonyágában, üzletmenetében és jó hírnevében: „És ekkor még nem beszéltünk a nagyobb jelentőségű esetekről, amikor az áram kimaradása emberi életeket veszélyeztet, mint például speciális ipari berendezések esetén, vagy a kórházak műtőiben és intenzív osztályain” – mondja Enrico Pensini, a SIEL alapítója és elnöke. 

 

Azonban mindezen létesítmények hatékony és eredményes védelme az elektromos rendszer előretekintő tervezésén alapul, amelynek során legalább a következő néhány évre várható jövőbeni szükségleteket is figyelembe kell venni. Sajnos az IT szakemberek gyakran alulértékelik ezt a szempontot, és az adatközpontok bővítésekor a megnövekedett szükségletek teljes biztosítását kérik. Nagyon veszélyes alulértékelni ezt a körülményt különösen a mai viszonyok között, amikor a piacon egyre több, úgynevezett „moduláris” ajánlat jelenik meg.

„Mindig tekintetbe kell venni, hogy e rendszerek gyártói kizárólag IT szempontból közelítik meg a témát és figyelmen kívül hagynak minden, a projektek megvalósításához alapvető fontosságú villamossági kérdést – emeli ki Pensini. Sajnos a visszajelzések gyakran félrevezetőek, nincs valós alapja annak az állításnak, miszerint egy adatközpont teljesítményét gond nélkül lehet 1 MW-ről 4 MW-re növelni, ha a növekedést nem támasztja alá egy alaposan kidolgozott előzetes elektromos terv”.

MIT TEGYÜNK A KELLEMETLEN MEGLEPETÉSEK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN?

A szabályok lefektetéséhez egy adatközpont helyes megtervezése céljából az első jó tanács a védelem típusának meghatározása a védeni kívánt alkotórészek függvényében: „Például egy adatközpontban a légkondicionálás és a világítás védelmét olyan áramfejlesztő generátorok biztosíthatják, amelyek áramkimaradás esetén pár percen belül működésbe lépnek, mivel e szolgáltatások rövid idejű kiesése nem okoz súlyos károkat. Természetesen az IT rendszerek védelmét már olyan UPS készülékeknek kell ellátniuk, amelyek az áramszünet bekövetkeztét követő néhány ezredmásodpercen belül működésbe lépnek és megakadályozzák a számítógépek leállását”.    

Ez az első fontos csoportosítás, amely az elektromos fogyasztók meghatározása során már a tervezési szakaszban meghozza az eredményét. „A szünetmentes tápegység teljesítménye az adatközpontban telepített számítógépek terhelésének növekedésével párhuzamos arányban nő. E logika szerint az adatközpont bemeneti és kimeneti oldalán levő berendezéseket megfelelően kell méretezni”.

Ha nem a megfelelő módon történik, a túlméretezés is bizonyulhat hibás döntésnek. „Először is fennáll a kockázata, hogy a beruházás túl költségessé válik, másodsorban pedig, ha a védelmet az elmúlt három év során tervezett fogyasztáshoz igazítják, ha ma történne valami, nem lesz kibővíthető, vagyis ez a gondolkodásmód sem vezet eredményre”.

 

A helyes megközelítés egy nagyon egyszerű és talán épp emiatt általában figyelmen kívül hagyott koncepcióból indul ki: álljon rendelkezésre az adatközpont bővítéséhez megfelelő alapterület. „A védelem lényeges eleme például az elektromos kábelek keresztmetszete, ha nő az energiaterhelés, előbb-utóbb ki kell cserélni a meglevő kábeleket, természetesen nagyobb keresztmetszetűekre cserélve azokat – magyarázza Pensini. Ez azonban csak akkor kivitelezhető, ha a kábelvezető csatornák mérete alkalmas a korábbihoz képest nagyobb keresztmetszetű új kábelek elvezetésére”. Egy másik kritikus pont a transzformátorház: „Egy közepes feszültségű, min. 500 KW-os transzformátor helyigénye eleve elég nagy és nem lehet úgy kialakítani, hogy oda később egy másik is telepíthető legyen, mert ez az egész berendezés biztonságosságát veszélyeztetné. Tehát úgy kell megtervezni a rendelkezésre álló területet, hogy alkalmas legyen egy második trafóház elhelyezésére is”.