Múzeum

 

Működésünk során, 1990-2000 között a SIEL szünetmentes tápegységek sok változáson mentek keresztül. Ezek a változások legszembetűnőbben a külső megjelenésükben nyilvánulnak meg, míg a leglényegesebb változások a műszaki, technikai megoldásokban fedezhetőek fel, amelyek a fajlagosan kisebb méretben és tömegben valamint kompaktabb kivitelben nyilvánulnak meg. A kisebb térfogat és a könnyebb tömeg a mai magas ingatlan négyzetméterárak és szállítási költségek mellett nem elhanyagolható tényező.

Miből ered ez a súly és térfogat csökkenés? Az egyre korszerűbb műszaki és technológiai megoldások alkalmazásából.

A korábbi, nagy méretű és fogyasztású diszkrét félvezetős logikai áramkörökből álló vezérlőkártyák helyett mikrokontroller alapú vezérlést alkalmaznak, melynek jelentősen kisebb a mérete, fogyasztása, továbbá jóval bonyolultabb feladatok megoldására is alkalmasak. Ezekkel a korszerű félvezetőkkel könnyedén megoldhatóak a szoftver frissítések, amelyek egy régebbi gép esetén is biztosítják a legújabb fejlesztések alkalmazhatóságát.

A kezdetben használt alacsonyabb frekvencián működő transzformátorokat felváltották a magasabb frekvenciájú transzformátorok. Ezzel párhuzamosan a hagyományos bipoláris teljesítmény tranzisztorokat szinte teljesen kiszorították az IGBT tranzisztorok. Ennek folyományaként kisebb méretű és tömegű tokozatok (szekrények) szükségesek, a kisebb hűtésigény kevesebb ventilátort tesz szükségessé, amely által a kibocsátott zaj is jelentősen csökken. Az adatátvitelt optikai kábelek biztosítják, a korábbi réz kábelek helyett.

Elevenítsük fel, hogy milyen is volt a múlt század végén az ups-ek világa. Lássuk a szünetmentes nosztalgiát!